Andrea Roggi - In Solemnis

In Solemnis
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Andrea Roggi

Biografie

Andrea Roggi werd op 2 juli 1962 in Toscane geboren. Reeds als tiener legde hij zich toe op de schilderkunst en de poëzie, voordat hij zich helemaal wijdde aan de beeldhouwkunst. Om de techniek van het beeldhouwen te vervolmaken nam hij lessen bij Enzo Scatragli. Tijdens een bezoek aan de basiliek Santa Maria Novella in Florence werd hij getroffen door een fresco van de Renaissance kunstenaar Masaccio. Deze 'Drievuldigheid' zou een blijvende invloed op hem uitoefenen als kunstenaar.

In 1991 richt hij zijn eigen atelier op 'La Scultura di Andrea Roggi'. Hier werkt hij met zijn medewerkers aan zijn bronzen kunstwerken, die in verschillende Italiaanse steden staan opgesteld. Eind jaren '90 werd hij de initiator van de beweging 'Art for Young', dat zich tot doel stelt jonge mensen te interesseren in verschillende uitingen van kunst. Dit culmineerde in de oprichting van het Creativity Parc (Parco della Creatività).

Sinds 2000 verzorgt Andrea Roggi lessen in de techniek van het beeldhouwen in Italiaanse filialen van de Universiteit van Georgia en de Universiteit van Texas. Roggi's kunstwerken maken deel uit van vele kunstcollecties over de hele wereld en werden tentoongesteld in prestigieuze musea en galleries zoals de Olympia Grand Hall te Londen, Ahoy te Rotterdam, de Grand Palais te Parijs, de Fukuoka Oishi Gallerie en het Stedelijk Museum van Fukuoka in Japan.
Symboliek

Het idee van 'De Levensboom' vormt een terugkerend thema in het
oeuvre van Andrea Roggi. Olijfbomen drukken de sterke band uit van
de kunstenaar met zijn geboortestreek Toscane, waar deze bomen gedijen
en de heuvels bedekken. De stam wordt gevormd door verstrengelde
mannelijke en vrouwelijke figuren. Zij vormen de 'brug' tussen de aarde
en de takken met olijven die naar de hemel reiken.
Zo staat de boom met de olijven symbool voor het nieuwe leven dat uit
het oude is voortgekomen. De eeuwigdurende cirkel van leven.


Andrea Roggi en In Solemnis

Tijdens een rondreis in 2014 door het pittoreske Toscane in Italië bezocht ik bij toeval de 'Circle of Life Art Gallery' van kunstenaar Andrea Roggi  in Cortona. Ik werd meteen getroffen door zijn kunstwerken met hun prachtige symboliek. De aarde met daarop de levensweg van twee verstrengelde mensen met hun armen uitgestrekt naar de hemel symboliseren de universele kracht van de Liefde, terwijl de gouden olijfjes in de bladerenkroon van de levensboom de vruchtbaarheid van hun liefde weergeven. Liefde die grenzen overstijgt en eeuwig met elkaar verbindt.


Mijn vader was in dat jaar overleden en ik zag in deze kunstwerken de liefde van mijn eigen ouders weerspiegeld. Ik nam contact op met Andrea en samen ontwikkelden we een speciale urn voor mijn overleden vader. Dit was de eerste urn die Andrea Roggi vorm gaf. Hierop volgde het idee om deze prachtige hoogwaardige bronzen kunstwerken speciaal te ontwikkelen voor de Nederlandse markt. Een goede en hechte vriendschap met Andrea Roggi volgde en resulteerde in de oprichting van In Solemnis. Samen ontwikkelden we vier unieke urnen voor de Nederlandse markt.


Als een dierbaar persoon van je is overleden dan wil je niet zomaar een machinaal of dertien-in-een-dozijn product, maar een tastbare, unieke en hoogwaardige herinnering aan de overledene. Een kunstwerk dat gestalte geeft aan de eeuwige speciale band over de grens van de dood heen.  Elke keer als ik in mijn eigen huis naar dit kunstwerk kijk word ik opnieuw geraakt door de universaliteit van dit unieke kunstwerk met daarin de asresten van mijn eigen dierbare vader. Ik wil andere nabestaanden ook laten delen in de mooie symboliek van het kunstwerk zoals het mij heeft geraakt.


Maarten Schriks
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu